Interview met Klaas Romkes

De Ichthuskerk is een sterk groeiende gemeente. Met meer dan duizend leden tussen 0 en 99 jaar kunnen we wel spreken van een grote dynamiek. Een grote groep leden bestaat uit jongeren. Deze jongeren zijn sterk betrokken op de kerk en doen graag activiteiten met elkaar. Eén daarvan is Klaas Romkes. Hij vertelt ons hoe hij zijn geloofsleven en sportleven combineert.

Stel jezelf eens voor.

Ik ben Klaas Romkes en ik ben 21 jaar. Ik werk bij de machinefabriek VCU TCD. Mijn hobby is voetbal, daarom speel ik ook in SV Urk 1.

Wat geeft jou de motivatie om een topsporter te zijn?

Vanaf jongs af aan wilde ik altijd al in Urk 1 spelen. Ik heb dit twee jaar gelden mogen waarmaken. Ik ben hier altijd keihard voor blijven werken en doe dit nog steeds. Ik blijf hiervoor werken, omdat het een enorm trots gevoel geeft om voor je eigen dorp uit te komen als speler. Voor alle mensen die komen kijken wil je ook toch wel een stapje harder doen. Ik moet natuurlijk ook mijn vadersnaam (Henri Romkes) in ere houden.

Hoe combineer jij je geloofsleven met je topsport?

Ik kan dit best wel goed combineren. Het helpt natuurlijk al een hoop dat je op Urk speelt en dus nooit op een zondag hoeft te spelen. De training is op dinsdag en donderdag en hier heb ik geen kerkelijke activiteiten. Heel af en toe trainen we op maandag en dan heb ik ook catechisatie. Ik vind zelf dat catechisatie voorgaat en ga daarom ook grotendeels naar de catechisatie toe. Maar ik zou liegen als ik niet zeg dat ik ook wel eens ben gaan trainen, omdat we dan bijvoorbeeld een belangrijke wedstrijd hadden. Je wil dan toch graag spelen en dat aan je trainer laten zien.

Hoe laat jij aan je teamgenoten en tegenstanders merken dat je christen bent?

Door niet te vloeken. Door respect te hebben voor elkaar en ook je tegenstanders. Dat is soms best moeilijk, want er zitten wel eens tegenstanders bij die het bloed onder je nagels vandaan halen.

Bid of lees je wel eens in de Bijbel voor een wedstrijd?

Leuke vraag. Lezen niet. Maar ik kan me inderdaad momenten herinneren dat ik heb gebeden voor de wedstrijd. Ik vraag dan of God mij/ons wil helpen bij deze wedstrijd en of Hij dan het beste in ons team naar boven wil halen.

Heeft geloof invloed op hoe je met sport omgaat?

Ja natuurlijk! Je gaat beter met tegenslagen om, omdat je weet dat dat niet het belangrijkste is in het leven. Ook al is dit soms moeilijk, ik weet dat God mij altijd zal helpen om me er weer overheen te zetten. Ik wil daarnaast een voorbeeld zijn door niet te vloeken. Ook wil ik met respect omgaan met mijn tegenstanders en scheidsrechter.

Wat zou je graag tegen jongeren die ook op hoog niveau willen sporten willen zeggen?

Blijf altijd vechten voor je dromen en geef niet op. Blijf doorgaan en dan kom je er vanzelf wel, maar doe het niet zonder Hem. Want vergeet niet wat het belangrijkste is in je leven. Dat is God. Hij zal je helpen om je dromen waar te maken.