Vakantie, Rust.

Rust

Het woordje rust heeft voor iedereen een andere betekenis. Misschien vindt je het een heerlijk woord en kijk je er naar uit, misschien denk je aan iets saais en aan verveling.

In de bijbel wordt het geloof en rust vaak aan elkaar gekoppeld, vooral in de Psalmen vindt je hier veel over! Maar omdat iedereen uniek gemaakt is, mag iedereen ook uniek met rust omgaan. Jezus deed dat zelf namelijk ook. Waar de farizeeën op de sabbat complete rust namen, genas Jezus iemand op de sabbat of plukten zijn discipelen aren op de sabbat. Daarnaast zien we dat Hij vaak de stilte opzocht en alleen was als hij rust nodig had.

Hij geeft vervolgens aan dat de sabbat gemaakt is voor de mens en niet de mens voor de sabbat.

Ik denk dat het voor ons heel goed is dit te onthouden.

Het is belangrijk rust te nemen maar dat mag je doen waar jij rust bij ervaart. Misschien is dat een dag alles apart zetten en helemaal niets doen, misschien juist door de dagen van de week heen stilte momenten zoeken, misschien door letterlijk te rusten of misschien juist door een mooie fietstocht of een sport, misschien juist door samen te zijn met familie en vrienden of door alleen met God te zijn of God te zoeken. Dit laatste moeten we niet vergeten, God heeft ons namelijk de rust gegeven en hij wil ons ook echte rust, Zijn rust, geven in een relatie met hem.

Even een vraag zo net voor de vakantie: Is de (school)vakantie het einde van het oude schooljaar of het begin van het nieuwe schooljaar? Voor de zondag vragen we ons dat ook soms af. Is dit de laatste dag van de week waarop we nog even wat rust krijgen na een zware week of is het de eerste dag van de week waarop we met rust mogen beginnen? Het laatste is wat God bedoeld heeft.

Hij geeft ons eerst rust, voordat we een week van bezigheden ingaan.

Dit vindt ik een hele mooie gedachten. We hoeven niet eerst iets te doen voor we uit mogen rusten, zodat we het eigenlijk moeten verdienen. Nee, God geeft ons als eerste rust. Hij zegt eigenlijk:

‘geniet eerst wat, doe wat leuks, neem rust, zoek Mij en daarna gaan we daar wel mee aan het werk.’

Dit is voor ons best lastig. Normaal werken we eerst, dan krijgen we pauze. God doet het net andersom. Ik kies er dus voor om het met vakantie ook zo te zien. Geniet eerst, ga lekker weg of blijf thuis, wees samen en rust lekker uit. Daarna gaan we wel eens aan het werk, zoals God het bedoeld heeft. Ik weet niet hoe dit bij jou zit, maar mij geeft dit een heerlijk relaxed en vrij gevoel. Met dit gevoel ga ik elke week aan de slag met mijn dagelijkse bezigheden en met dit gevoel geniet ik van God, Zijn schepping, Zijn schepsels en van het leven. Dit betekend niet dat ik altijd vrolijk en blij ben, maar dat ik ook in moeilijkheden weet dat God het goede met mij voor heeft. En nu de vakantie er aan komt, wil ik ook met dit gevoel vakantie gaan vieren! De Bijbeltekst die ik daarin meeneem staat in psalm 34:9

“Proef, en geniet de goedheid van de Heer, gelukkig is de mens die bij hem schuilt!”

Fijne vakantie, geniet er van en rust, met God!