Kerst op centraal station

(Reportage Omroep Flevoland onderaan dit bericht)

Afgelopen zaterdag (22 december 2018) was het zo ver. Er was heel wat voorbereiding aan vooraf gegaan maar het beloofde een mooie avond te worden.

Al ruim 10 jaar vertrekt vlak voor de kerstdagen een bus vanaf Urk om in Amsterdam te zingen. Samen zingen vertellen over het wonder van kerst. Dat is het doel. In de beginjaren werd er gezongen op de Dam. Sinds vorig jaar is de groep te vinden op het station, rond de stations piano.

 

Interkerkelijk

Het zingen in Amsterdam is een interkerkelijk activiteit dat word ondersteund vanuit de Ichthusgemeente. De laatste jaren vertrok er steeds een groep tussen de 20 en 40 jongeren naar Amsterdam. De organisatie was dit jaar dan ook blij verrast toen de aanmeldingen binnen bleven stromen. 88 om precies te zijn. Waar die ineens vandaan kwamen? Geen idee. “Wij zien dit als leiding en Gods zegen over ons werk.” Alsdus Wouter de vries namens de organisatie.

88 zangers en zangeressen, van alle leeftijden en uit alle kerken, allemaal met 1 doel. Het goede nieuws delen. Natuurlijk met Cornelis Kramer op de stations piano en Marike ten Brakel op de Dwarsfluit.

 

Zaterdag was het zover, met een dubbeldekker van TCE met maar liefst 88 personen gingen we die kant op. Eenmaal aangekomen op het station zagen we de drukte van al die mensen die door elkaar liepen. Gelukkig mochten wij op deze chaotische en drukke plek een boodschap brengen van eenheid en rust. Een boodschap van licht in de duisternis. Vele mensen zag je verwondert kijken en ze begonnen enthousiast mee te zingen. Ikzelf mocht dit jaar de piano begeleiden dit vond ik echt heel mooi om te doen. Ik zie nu al uit naar volgend jaar om dan met twee dubbeldekkers naar Amsterdam af te reizen en de blijde boodschap van kerst te brengen! 

Cornelis Kramer (16)

 

Dit jaar zat ik voor het eerst in de commisie. Wat is het mooi om zoiets in vrijheid te kunnen doen met elkaar. Ik ervaar het als zegen dat we met zoveel mensen (zingend) het Kerstevangelie mogen delen. Jezus roept ons op om een lichtend licht en zoutend zout te zijn in deze wereld. Het maakt me dankbaar om zo samen iets te mogen uitdragen van de liefde die God aan ons geeft. Het raakt me als ik de diversiteit aan mensen zie die luisteren. Dan wordt het een biddend zingen, of God de harten wil raken. Zo kreeg ik een gesprekje met een vrouw uit Mexico. Zij vertelde mij dat ze christen is. Bijzonder dat je mensen zo ook op een andere manier leert kennen. Verschillende mensen, verschillende landen en 1 Koning. Daar mochten we ook van zingen: ” Heel de wereld moet het weten, dat God niet veranderd is. En Zijn liefde als een lichtstraal doordringt in de duisternis. Het Werk van God is niet te keren, omdat Hij erover waakt. En de Geest doorbreekt de grenzen die door mensen zijn gemaakt. “

Christina (22)

 

Vrijheid

In ons land, en vooral op Urk, mogen we nog veel vrijheid ervaren. Vrijheid om te geloven en om dat ook uit te dragen. Wat een contrast met andere plekken in deze wereld waar zo veel gevaar is en waar kerken onderduiken. Des te meer is het een zegen dat wij in vrijheid naar Amsterdam mogen om daar samen te zingen.

Mooi om te zien als mensen blijven staan en gaan meezingen. Vooral veel oudere mensen herkennen de liedjes van vroeger, uit hun opvoeding. Ze kregen al snel een tekstboekje uitgereikt van een van de jongeren om zo ook mee te kunnen zingen.

Verschillende mensen spraken ons ook aan. Zo kwamen er mooie gesprekken op gang en mochten de deelnemers getuigen van hu geloof. We mogen dankbaar zeggen dat God ons heeft gebruikt om zijn Licht te verspreiden. Wij mochten zaadjes leggen, af en toe wat onkruid weghalen, en nu mogen we het aan God overlaten. Hij kan doen groeien!

 

Het was mooi om te zien hoeveel jongeren er op de been waren voor het evangelie van Jezus Christus. Ik merkte ook wel hoe erg wij gezegend zijn dat er nog open en vrij op Amsterdam centraal gezongen mag worden dat Jezus de verlosser van deze wereld is. Een gigantisch contrast vergeleken met vele landen in deze wereld.

Tegelijkertijd is er ook wel reden tot zorgen en nood. Mensen willen graag vermaakt worden en over vrede praten. Maar de realiteit van zonde en hel willen zij liever nier onder ogen zien! De ware boodschap van het kruis is daarom voor veel mensen een onwerkelijke en niet meer van deze tijd. Namelijk verdorven door schuld en zonde en verzoend door het bloed van Jezus Christus door bekering van zonde en geloof in Hem.

Desondanks zagen we ook mooie dingen gebeuren en hebben we zeer vruchtbare gesprekken gehad en prachtig gezongen… En zo tot eer van God bij mogen dragen aan een ware kerstboodschap!

Sascha Pasterkamp (31)

 

Wat een gave ervaring! Met een groep van 88 man dat nog nooit samen gezongen heeft zo’n machtig & prachtig geluid kan produceren, genieten! Maar hoe mooi het zingen ook was, het meest genoot ik er van dat iedereen vol overgave meezong, tot Gods’eer! Ook vond ik het bijzonder dat er veel mensen bleven luisteren, ik bedoel : op een station ben je om te reizen, niet om te luisteren naar een of ander koor😋Zaterdag mochten wij een lichtend licht zijn in deze donkere wereld & mensen bewust maken van waar kerst om draait. Glorie aan God!  

Jan en Masja Baak (17)

 

Lees verder onde de foto

Terugblik editie 2017. Gezegende momenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er werd mij gevraagd of ik ook mee wilde, en dat leek me wel leuk! Dit was mijn eerste keer. We hebben prachtige liederen gezongen, en het was mooi om te zien dat de mensen om ons heen bleven staan om te luisteren en soms ook mee te zingen. We hebben gezien dat er harten door werden geraakt bij mensen, wat mijzelf persoonlijk ook weer raakte. De sfeer in de groep was ook gezellig. Om zo met een groep bekenden en onbekenden samen tot eer van God te zingen, dat heeft wat! Ja, het was een mooie avond, zo alles bij elkaar.

Elise Bakker, 24 jaar.

 

Echt Urk

Ook bij het organiseren van iets als dit zien we weer echt wat Urk is. Alle deelnemers kregen een lunchpakketje mee. Dit konden we niet doen zonder de hulp van Urker ondernemers. Hijbij nogmaals bedankt! Bakkerij Brouwer (Bolletjes), Boni (drinken), AH (Beleg), Janssen  (fruit) en ’t Soetendal voor iets lekkers.

 

Bijzondere ervaring

Terugijkend mogen we deze avond als bijzonder ervaren. Dankbaar voor alle mooie gesprekken en momenten. Als God het heeft hopen we volgend jaar weer te gaan. En wie weet ook eens een paas-variant.

 

 

Zing je lied voor Jezus

Amsterdam centraal stroomt vol.
Mensen komen mensen gaan.
Bij de piano blijven er ook stilstaan.
Zingend van hoop in duisternis
Hoop die in Kerst te vinden is.
Hoor de boodschap, het Leven
De Koning wil het je voor niets geven!

Zing je lied, ja draag het uit.
Zing oprecht en zing het luid.
Zing zo je lied voor Jezus.


De Redder van de wereld.
Hij kwam ook voor u, oude mevrouw.
De Redder is er ook vandaag voor jou.
Hij kwam voor jou, jongen in het duister
Laat het Licht schijnen en luister!
Hij kwam voor jou, ook al spreek je een andere taal.
Hij kwam voor jou, wie je ook bent met je eigen verhaal.


Een vurig zingend verlangen,
Dat iedereen die Liefde zal ontvangen.
Laat Hem welkom in je hart, je huis.
Dan leef je echt, dan kom je eeuwig Thuis.

Christina van de Berg

 

 

Video verslag van Omroep Flevoland: