“Merci dat Jij er bent!” – Dankdag en terugblik op 2016

Goede jaarwisseling gehad? Namens ons ‘Vuul heil in zegen in ut naie joar!’

Was jij de afgelopen weken in je hoofd met oud en nieuw bezig en misschien zelfs al wel met 2017? Ik verheugde me al op de oliebollen, vuurwerk, proosten op 2017 en gezellig met moas zitten op oudjaarsdag.

Ergens ook best wel gek dat we als mensen altijd een eind- en beginpunt nodig hebben. Als student of scholier is het heerlijk als je je tentamens of je examens achter de rug hebt of als je eindelijk weer vakantie hebt: een moment van rust en afvinken. Daarna kun je weer door. Soms vergeet je achterom te kijken en stil te staan bij de vele vervelende uren dat je boven de boeken of verslagen hing voor je studie, of juist de genietmomentjes dat je met moas een mega gezellige avond had tussendoor.

Het was oudejaarsdag en daarmee het eind van 2016 en begin van 2017. Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar? Misschien denk je wel terug aan de vakantie tijdens de zomer. Voor je gevoel alweer zo lang geleden.

Of misschien was 2016 juist een moeilijk jaar waarin je geliefden moest loslaten.

Maandag 2e kerstdag kreeg ik in de Ichthuskerk een Dankdag kalender mee. Officieel meer voor de kinderen waar voor elke dag een bijbeltekst staat om je stil te zetten bij dankdag. Ondanks dat ik geen kind meer ben heb ik toch uit interesse ’s avonds de kalender erbij gepakt en door mijn Jongerenbijbel heen gebladerd. Zo las ik bijv. Lukas 17:11-19 en Mattheus 25:31-46 (aanrader om eens te lezen als je nieuwsgierig bent!). Twee stukjes uit de Bijbel die twee vragen bij mij opriepen:

1. Hoe dankbaar ben ik naar God voor wat Hij dit jaar mij allemaal wel niet heeft gegeven? (heb ik Hem bedankt als een gebed werd verhoord?)

2. Hoe lief heb ik Jezus? (Zoals Jezus aan Petrus op het strand vroeg: Simon, zoon van Johannes, heb je Mij lief?).

Eerlijk gezegd heb ik niet zo veel zin om te lang bij 2016 stil te staan.

Simpelweg doordat ik veel al weer ben vergeten.

En doordat ik mijn hersenen moet kraken om alles weer helder te krijgen van 2016. Een jaar is ook zolang voor mijn gevoel. Gelukkig helpt Facebook me herinneren met zo’n filmpje waarin foto’s en events op een rijtje worden gezet.

Maar hoe jij of ik ook terug kijken op het afgelopen jaar, we mogen toch zeggen dat God er elke dag weer voor ons was en is. Dan hoef ik me gevoelsmatig misschien helemaal niet ontroerd van dankbaarheid te voelen op dit moment, of andere diepe emoties te hebben bij het terugkijken op 2016. Ik weet dat Jezus mijn verlosser wil zijn en dat Hij zegt:

“Ik ben Wie Ik ben, Ik zal er zijn”

zoals Sela zo mooi zingt. Ook in 2017.

Terug komend op de tekst in Mattheus 25 (vers 31 t/m 46).

“Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan… Tot aan die dag wil ik weten Wie U bent, wil ik leven dicht bij U en mij geven in aanbidding” (opwekking 665)

Wat zal dat een heerlijke dag zijn. Of 2016 nu een heel moeilijk, verdrietig, juist gelukkig, succesvol of neutraal jaar voor je was en misschien 2017 wordt, het mooiste moet nog komen. Zoals C.S. Lewis ooit schreef;

“there are far, far better things ahead than any we leave behind”

Dat maakt me dankbaar en heilig stil voor Onze grote God. Dan hoop ik samen met veel broers en zussen in Christus het opwekkingslied 124 (Ik bouw op U) bij Zijn terugkomst te mogen zingen.

Merci dat Jij er voor mij was en weer bent Jezus! Of, zoals een broer in Jezus in zijn blogs op de Jeugdzolder al terecht schreef: Multumesc (Moldaavs voor ‘dank je wel’).

 

Ik bouw op U,

mijn schild en mijn verlosser

niet eenzaam ga ik op de vijand aan

sterk in uw kracht gerust in uw bescherming

ik bouw op U en ga in uwe naam

Gelovend ga ik eigen zwakheid voelen

en telkens meer moet ik uw kracht verstaan

toch rijst in mij een lied van overwinning

ik bouw op U en ga in uwe naam

Ik bouw op u

mijn schild en mijn verlosser

Gij voert de strijd, de huld’ is u gewijd

In ’t laatste uur zal ‘k zegevierend ingaan

in rust met u die mij hebt voortgeleid