Ew je ut al hoort van…?

We zijn op Urk niet alleen meester in visverwerking of in de export. Nee we zijn ook meester, zoals de titel al doet vermoeden, in het praten. Dan bedoel ik niet het praten dat we met elkaar doen, maar dan vooral over elkaar.. En dan niet zeggen: “Nee, dat doenen wij niet” Want we weten allemaal dat het gebeurt.

Zoals waneer iemand niet weet over wie je het hebt sommige dingen uitgeduid worden uit iemand leven zoals “Je wieten wel dat moatjen dat om de paar weken een anger et” Om vervolgens je zelf meteen goed te praten met: “Ja, ik heb het ook maar van horen zeggen”. Onbewust nemen we deze details over in onze omgang met de persoon in kwestie.

We vormen dan onbewust een bepaald beeld bij iemand dat eigenlijk niet geheel of ook totaal onterecht is.

Misschien is het meisje wel een jonge vrouw die eigenlijk iets te naïef in het leven staat. Zodat ze  veel te snel verliefd wordt, en wanneer de jongens na een paar maanden op haar uit gekeken zijn ze haar bij het spreekwoordelijke oud vuil zetten.

Maar laat ik eerlijk zijn, het is nog niet eens altijd kwaad bedoeld. Want als je dochter nu of later thuis komt met een “kalletjen” zoals we dat zo mooi op Urk noemen, dan komt al gauw op de koffie en thee visites de vraag : “Van wie is ut ur dan iene?”  dan wordt men al snel goed gekeurd of afgekeurd in de zin van: “Gerik is dat er iene van ….? Nou ik zou mar ut kieken want die zijn va of moe…!”  En vul het zo maar verder in. Al deze roddels of uitingen beïnvloeden ons dagelijks leven.

Onbewust verheffen wij ons dan boven iemand zo dat ons eigen ego weer iets groeit.

Maar zijn al die verhalen over die ene persoon dan wel op waarheid berust? Zijn ze niet aangedikt om het allemaal wat sappiger te maken? Om de mensen aan je lippen te laten hangen op een verjaardag of in de vis? Of heb je daadwerkelijk met die persoon gesproken?  En dan bedoel ik niet op de manier van: “He, ik ew oord dat jie…” en vul zelf maar verder in! Maar een echt gesprek? Meestal kom je er dan achter dat degene ook de verhalen hoort om zich zelf. Dan zul je al gauw uit het gesprek kunnen opmaken dat het bij zo’n persoon pijn doet als er zo over hem of haar gepraat wordt. En nog vaker zul je merken dat het net als bij Tromp van Buurtjen “alien z’n snorder is, die u steulen is eut z’n skuurtjen”.

En stel…  Het is waar wat er gezegd wordt…

Heeft dan de persoon in kwestie geen extra liefde en gebed nodig?

Is Jesus dan niet ons grote voorbeeld? Zoals er over hem geschreven staat: “Want Deze Man ontvangt zondaars en eet met hen”. (Lukas 15:2b)

Laten we dan niet met elkaar roddelen maar laten we elkaar respect vol bejegenen naar de woorden Matheus 22:39 waar staat:

“U zult uw naaste liefhebben als uzelf”

Doe iets goeds voor de ander zoals in Efeziërs 4:29: “Laat er geen vuile taal uit uw mond komen, maar wel iets goeds, wat nuttig is tot opbouw,  opdat het genade geeft aan hen die het horen”

Wanneer we dit met z’n allen in gedachten houden zal de hele wereld beetje bij beetje beter worden tot aan die dag dat we Hem ontmoeten mogen!

(Note: het verhaal van het meisje die om de paar weken een ander heeft is een voorbeeld: geen daadwerkelijk persoon)