Duurzaam gras

Windmolens, biologische groente, robotisering, Eerlijk en Puur Albert Heijn…

Geloof jij in duurzaamheid?

We lezen en horen dagelijks van duurzaamheid. Voor mijn gevoel een bijna uitgekauwd woord. De meesten organisaties investeren in duurzaamheid. En zien het nieuwe verdienmodel hierachter als een middel en sommige zelfs als doel. Maar geloof jij in duurzaam? Dat we een positieve invloed hebben op een langer leven voor onszelf (door gezonde voeding) en onze planeet (grondstoffen en ecosystemen)?

Er zijn zelfs al technologieën beschikbaar (denk aan robotisering) die volgens de makers ons gaan helpen minder te hoeven werken in de komende jaren. Doordat ze fysiek- en denkwerk van ons mensen kunnen overnemen.

Zouden we langer kunnen leven met de nieuwste technologieën en kennis?

Wanneer ben je duurzaam bezig? In het Van Dale woordenboek al zoekende op Google kwam ik de vertaling van Duurzaam tegen. Namelijk ‘lang durend’. Vanmorgen hoorden we een preek over Jesaja 40 waar komst van de Messias Jezus al wordt aangekondigd. En iets verderop lezen we iets over gras. Gras? Lekker interessant! Ja gras inderdaad! En Jesaja wil ons hier als jonge en volwassen mensen iets duidelijk maken namens Zijn Meester God.

In vers 6 t/m 8 lezen we
“De mens is als gras,
hij bloeit als een veldbloem.
Het gras verdort
en de bloem verwelkt
wanneer de adem van de Heer erover blaast.

Ja als gras is dit volk.
Het gras verdort
en de bloem verwelkt,
maar het Woord van Onze God
houdt altijd stand”.

Je zult maar vergeleken worden met gras, maar dan wel gras dat duurzaam kan worden. Gras heeft een veel kortere levensduur dan die van ons als mensen. En toch vliegt ons leven voorbij. Terugkomend op de vraag Geloof jij in duurzaamheid? Of is het voor jou een uitgekauwd Woord geworden?

Zondagmorgen mochten we horen en lezen dat wij als mensen ooit net als gras verdorren als we komen te sterven, maar dat Gods Woord voor eeuwig stand houdt. Wat een bemoediging en positieve boodschap! Als je beseft dat Jezus het vleesgeworden Woord is (Joh. 1). En dat we duurzaam (=lang durend) bij Hem mogen zijn als wij ontdekt hebben dat wij als mensen net als gras zijn. Ooit zullen we verdorren maar mogen we duurzaam leven. Door Hem die zich er niet voor schaamde om met grassprietjes als ons om te gaan die vaak denken hun Maker niet nodig te hebben.

Zondagmorgen aan het Heilig Avondmaal besefte ik me hoeveel geduld en liefde God met ons wel niet moet hebben, dat Hij ons als tijdelijke grassprieten wil laten groeien in Zijn Zoon.

“Als een roos, geplukt en weggegooid. Nam Hij de straf en dacht aan mij, meer dan ooit” (opwekking 544 – meer dan rijkdom).

Geloof jij in duurzaamheid? Niet als ik besef dat ik net als een grasspriet ooit zal verdorren, maar in Jezus het Levende Woord geloof ik in een lange, ja zelfs eeuwige duur. Een leven dat eeuwig lang durend is en een hernieuwde schepping.

Een mede jongere