Carnaval & vasten

Of je gefeest hebt weet ik niet. De uitbundigheid van carnaval wordt niet door iedereen begrepen. Het is eerlijk gezegd in de eerste plaats een katholieke happening en heeft alles met de tijd voor Pasen te maken. Kerkelijk jaar dus. Of veel feestvierders dat dan weer door hebben weet ik ook niet. De carnaval is bijna voorbij, vanavond is het vastenavond en morgen is het Aswoensdag. Maar waar gaat het over?

40 dagen voor Pasen

De Aswoensdag luidt de 40 dagen voor Pasen in, de tijd die zijn hoogtepunt vindt in de week van Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, de Paaswake en de geweldige viering op Pasen. Op Aswoensdag laten naast katholieken ook steeds meer protestanten en evangelischen een kruisje van As op het voorhoofd zetten. Terwijl deze wordt getekend op het voorhoofd zegt de priester “Memento, homo, quod puvlis es, et pulverem reverteris” (Denk eraan, mens, dat je stof bent en opnieuw stof zult worden). De gebrokenheid van het leven wordt daarmee duidelijk gemaakt. Op Urk houden wij op aswoensdag de biddag.

Een eigentijdse invulling

Via de sociale media zijn verschillende initiatieven duidelijk gemaakt voor deze komende 40 dagen. Een serieuze zaak is toch wel het vasten van Sociale Media.

Schermafbeelding 2016-02-09 om 12.33.33

 

Belangrijkste reden is vaak dat ze deze tijd wilt gebruiken om weer wat nieuws te ontvangen. Sociale Media leiden af, versnippert je aandacht. Deze soort van vasten is er niet om te somberen over de zonde, maar om contact te maken met de missie van Jezus die leidde tot zijn dood aan het kruis: het koninkrijk van God brengen, op aarde zoals in de hemel.

Vasten als dekmantel

Je kan vasten om verschillende redenen. Vasten is bedoeld om je het ene te ontzeggen om je op het andere te kunnen richten. Maar voor sommigen is het een dekmantel. Vasten zou ook goed zijn voor diëten. Tja, dat moet je geen vasten noemen, dat is in mijn bescheiden mening gewoon diëten.

Of als je eigenlijk toch al teveel op Sociale Media zit, dan is het misschien nu een goed excuus om te minderen. Maar wat is het echte doel? Is het een doel om je te richten op de opdracht van Jezus, op de weg van het lijden van Jezus? Mooi! Zo niet, dan ben je dus NIET aan het vasten.

PS: Arie Boomsma heeft een leuk alternatief voor vasten: sommige dingen meer doen:

Schermafbeelding 2016-02-09 om 12.38.57

Ga jij vasten?

Ik ben benieuwd wie van onze volgers heeft besloten om te vasten. En hoe dan? Welke vorm? Misschien consuminderen, minder TV kijken, soberder eten… En wat is het doel dan?

 

TIP: Download ook de 40 dagen tijd app en krijg dagelijk passende bijbelteksten en tips om je naaste te helpen. (klik op de afbeelding of ga naar https://www.kerkinactie.nl/40dagentijd)Case-kerkinactie-5