Interview Teun de Boer

Teun is Jeugdouderling binnen de Ichthus gemeente.

Ik vind het een dankbare taak. Het contact met jongeren is erg leuk. De jongeren zijn kritisch, open en eerlijk. 


Kun je je kort voorstellen?

Ik ben Teun de Boer en ben 34 jaar oud. Ik ben getrouwd met Jenny de Boer-Hakvoort en samen hebben we een zoon genaamd Jan. In mei dit jaar hopen we voor de tweede keer vader en moeder te worden. Verder ben ik werkzaam in de gevangenis te Lelystad. Ik werk hier met gedetineerden met als doel om ze weer te laten terugkeren in de maatschappij. Het is erg leuk en uitdagend werk. Mijn hobby’s zijn voetballen en karpervissen. Daarnaast kweek ik vogels die ik tentoonstel op diverse vogelshows in Nederland.

Hoe kreeg je te horen dat je op de lijst stond voor ouderling? Wat was je reactie?

Jan de Boer kwam aan de deur en vertelde mij dat ik op de lijst stond voor Jeugdouderling. Je schrikt toch wel een beetje dat je op de lijst staat. Maar goed … aan de andere kant heb ik belijdenis gedaan en JA gezegd tegen de gemeente. Dat geeft ook zijn verplichtingen. Wel vind ik het jammer dat er broeders zijn die niet open staan voor het ambt. 

Moest je eraan wennen om ouderling te zijn? Kun je je kerkelijke werkzaamheden goed combineren met je gezin/thuissituatie?

Natuurlijk moest ik eraan wennen om ouderling te zijn. Je hebt toch een bepaalde voorbeeldfunctie, die we overigens allemaal hebben, maar je gaat er toch anders mee om. Tegelijkertijd denk je ook dat je wat minder tijd krijgt om je hobby’s uit te oefenen door bepaalde verplichtingen die je hebt. Maar ik haal voldoening uit de fijne gesprekken die ik met jongeren heb. Vooralsnog kan ik het nog goed combineren met mijn gezin, al kan het af en toe wel druk zijn.

Hoe heb je het tot nu toe ervaren om ouderling te zijn?

Ik vind het een dankbare taak. Het contact met jongeren is erg leuk. De jongeren zijn kritisch, open en eerlijk. In de gesprekken die ik heb met jongeren ben ik soms best jaloers hoe ze het geloof beleven. Waar ik wel moeite mee heb is dat er ook gesprekken plaatsvinden met jongeren die niks met het geloof te maken willen hebben. Dat is erg confronterend. We kunnen alleen maar bidden dat ze weer op het rechte pad terechtkomen.

Men zegt wel eens dat bij het beoefenen van een ambt in de kerk de eerste zegen voor jezelf is. Ervaar jij dat ook zo?

Het is niet alleen het beoefen van het ambt, maar in al het werk wat je doet voor Hem. Wanneer ik zie dat God werkt, dan is dat inderdaad ook een zegen voor mij. Als ik moeilijke dingen tegenkom brengt het mij meer in gebed tot God. Dat ervaar ik als een zegen van God.

Wat zou je de jongeren mee willen  geven?

Er komt veel af op onze jongeren door allerlei afleidingen zoals sociale media etc. Ik wens alle jongeren een groot geloof toe. God houdt zich aan Zijn belofte dat wij een eeuwig en gelukkig leven krijgen. Vertrouw op Hem met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan zorgt Hij voor jou.